Warmteterugwinningssysteem in Finland

Warmteterugwinningssysteem in Finland: Warmte recuperatie uit afvoerlucht

In de dynamiek van moderne industriële processen wordt de efficiëntie van installaties steeds belangrijker, vooral in klimatologisch uitdagende omgevingen. Een recente mijlpaal in dit streven naar optimale energiebenutting is de installatie van een warmteterugwinningssysteem in een nieuwe PIR-panelenfabriek in Finland.

De uitdaging was duidelijk: hoe kunnen we warmte terugwinnen uit afgezogen lucht die niet alleen volumineus is, maar ook chemische dampen bevat, een veelvoorkomend probleem bij het verwerken van grote hoeveelheden PU en PIR panelen.

De Case:

Onze klant, die een hypermoderne fabriek in Finland opzette, zocht naar een oplossing voor het afzuigen van verschillende automatische bewerkingsprocessen. Typhoon ontwikkelde een performant afzuigsysteem dat diverse zaag- en freeslijnen omvatte, met een Typhoon-filter ontworpen voor continu gebruik. Naast deze ontstoffingsinstallatie leverde Typhoon ook een silo met uithaalsysteem voor opslagdoeleinden.

Echter, het afvoeren van de enorme luchtstroom van 70.000 m³/h via een schouw boven het gebouw veroorzaakte aanzienlijk warmteverlies, wat een kostbare inefficiëntie was.

De Oplossing:

De oplossing lag in het hergebruiken van de warmte-energie uit deze afgevoerde lucht. Typhoon implementeerde een thermische wielmodule, fungerend als een warmtewisselaar. Dit ingenieuze systeem onttrekt warmte uit de uitgaande luchtstroom en transporteert deze naar de inkomende luchtstroom. Cruciaal hierbij is dat de luchtstromen gescheiden blijven, waardoor warmte wordt hergebruikt zonder vermenging.

Het Resultaat:

Het effect van dit systeem is indrukwekkend. De koude Finse buitenlucht die normaal wordt aangezogen om de productieruimte te ventileren, wordt voorverwarmd door het warmtewiel. Tot 85% van de energie uit de afgezogen lucht kan worden overgedragen om deze buitenlucht voor te verwarmen. De rest kan eventueel verwarmd worden door warmwaterelementen tot de gewenste temperatuur.

Deze innovatie zal naar verwachting de stookkosten en CO2-uitstoot drastisch verminderen, vooral tijdens koudere maanden. Hoewel de exacte besparingen afhankelijk zijn van seizoenen en specifieke klimatologische omstandigheden, is deze stap richting verbeterde energie-efficiëntie en CO2-reductie een cruciale bijdrage aan Typhoon's visie voor een milieuvriendelijkere wereld.

Dit project illustreert niet alleen de technologische vooruitgang, maar ook het engagement om duurzame oplossingen te integreren in industriële processen, een initiatief dat ongetwijfeld de norm zal bepalen voor toekomstige energie-efficiënte installaties wereldwijd.

 

 

 

 

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer onze specialisten op +32 56 69 46 50 of stuur een mail naar sales@typhoon.be

Alle realisaties Alle sectoren Alle diensten

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken.

We gebruiken analyse diensten en socialemediafuncties.