Ontstoffing kantenlijmer in keukenfabriek

Project omvat alle facetten:

  • Nieuwe ontstoffingsinstallatie / recuperatie van bestande systeem/ ombouw van bestaand systeem zonder verlies aan bedrijfszekerheid
  • Integratie met een minimum aan productiestilstanden
  • Pneumatisch transport gekozen als meest geschikte toepassing om alle stof van ganse fabriek te collecteren en af te voeren naar silo

Bij een van de grootste keukenfabrikanten van Nederland werd er besloten om twee fabrieken te integreren op één locatie.
Op vraag van onze klant werden niet alleen nieuwe onderdelen gebruikt, maar ook bestaande installaties gerecupereerd.
De gebruikte Typhoon-ventilator heeft een capaciteit van 100.000 m³/h met een vermogen van 200 kW. De overbrenging gebeurt door middel van een koppeling en niet met riemaandrijving.
Dat levert een groter overbrengingsrendement op en veroorzaakt veel minder lawaai. Het gebruik van 1 grote ventilator is bovendien energetisch een veel betere oplossing dan het gebruik van meerdere kleine in cascade geschakelde ventilatoren. De ronde onderdrukfilter bestaat uit een gelaste constructie met een dikte van 5 mm, wat lekkages voorkomt.

De filter staat in onderdruk waardoor er geen materiaal door de ventilatorturbine gaat. Dit zorgt voor een maximaal rendement en een minimaal energieverbruik. De filterconstructie zonder trechter, maar met een vlakke opvangbodem voor het stof, maakt ophoping van materiaal onmogelijk. Bovendien worden alle filtermouwen rij per rij automatisch gereinigd door een vast persluchtsysteem. De sturing gebeurt door middel van een verschildrukmeting over het filtermedium om zodoende een minimum aan perslucht te gebruiken. Dat alles maakt de filter zeer onderhoudsvriendelijk. De stofemissie is lager dan 0,2 mg/m³.

In engineeringsfase bleek al snel dat het gebruik van een pneumatisch transport de meest geschikte methode was om alle stof afkomstig van de verschillende filters doorheen de ganse fabriek te verzamelen en af te voeren naar de bestaande stofsilo. Het transport verloopt over een afstand van 200 meter en kan zowat 2 ton product transporteren per uur. Het pneumatisch transportsysteem is over de hele afstand volledig afgesloten en zorgt dus niet voor stofhinder tijdens het transport. Het energieverbruik is minimaal als gevolg van een juiste dimensionering die is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Het systeem heeft een zeer hoge bedrijfszekerheid door het gebruik van hoogkwalitatieve materialen waaronder rootsblowers, (messen)radsluizen, cyclofilters en leidingonderdelen al dan niet geschikt voor abrassieve materialen. De nieuwe ontstoffingsinstallatie maakt het mogelijk de warmte te recupereren van de onttrokken lucht. De ganse hoeveelheid lucht wordt via één centrale leiding weer teruggebracht wordt in het gebouw. Ze wordt binnen verdeeld zodanig dat er in het atelier geen hinder is door tocht.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer onze specialisten op +32 56 69 46 50 of stuur een mail naar sales@typhoon.be

Alle realisaties Alle sectoren Alle diensten

We gebruiken technologieën, zoals cookies, om uw surfervaring makkelijker te maken.

We gebruiken analyse diensten en socialemediafuncties.